CSALÁS ELLENI TIPPEK
Csalás! Csalás! Csalás! Az utóbbi években ez a figyelmeztető üzenet olvasható a szokványos internetes vásárlási - eladási vagy apróhirdetési honlapokon. Éppen ezért, mint egy apróhirdetési honlap tulajdonosai, az Ön rendelkezésére bocsátunk néhány hasznos ötletet, amelyek lehetővé teszik, hogy megértse, miben áll az internetes csalás, és hogyan kerülhetjük el – ezenfelül néhány példával illusztráljuk, hogyan tudja ezeket a csalásokat elhárítani, amikor Interneten ad-vesz.
Mi is az internetes csalás?
Az internetes csalás egy fortélyosan félrevezető cselekedet! A csaló mesterkedése lépre tudja csalni a vásárlót vagy az eladót. Ám ha követi egyszerű tippjeinket, Önt egyetlen csaló sem fogja soha rászedni! Üzleti ügyeit pedig nyugodtan, mindenféle habozás nélkül intézheti.
Mi a csalásellenes tippek szerepe?
A csalásellenes technika egy megelőző jellegű eljárás, amelyet az emberek annak érdekében alkalmaznak, hogy megvédjék magukat a csalókkal szemben. Higgye el nekünk: mindössze néhány könnyen elsajátítható ötletről van szó, amelyek betartásával Ön felismeri a csalást, és elkerüli azt, hogy becsapják. Ezek a tippek felkészítik az internetes vásárlókat és eladókat, valamint útmutatást adnak nekik arra nézve, hogyan bonyolítsanak le egy sikeres ügyletet anélkül, hogy csalók áldozataivá váljanak.
Kik a csalók?
A csaló a rászedés (csalás) folyamata során úgy kedveskedik a másik félnek, hogy az nem jön rá: éppen csalás áldozatává válik. Egy kitűnő példa az on-line adás-vételben előforduló csalásra az, amikor a csaló egy eladási hirdetésre válaszol és hamis vásárlási folyamatot indít el, az eladó fél tudta nélkül.
A csalások típusai:
Az internetes kereskedelem felvirágzásával megtörténik, hogy egyesek csalók áldozataivá válnak. A pénzzel együtt a birtokukban levő áru is elvész. Ezt idejében elkerülhetik azzal, hogy megvizsgálják a vásárlók és az eladók megbízhatóságát, mivel e két fél között közvetlen kapcsolat fog kiépülni, bármiféle harmadik fél részvétele nélkül. Amikor on-line kereskedelemről van szó, két típus létezik: az árverés, illetve az apróhirdetés útján működő eladás. Mindkét esetben közvetlen alkura kerül sor a vásárló és az eladó között.
Apróhirdetési csalás
Vigyázat! Előfordulhatnak olyan csapda-hirdetések, amelyek arra csábítják Önt, hogy megvásároljon egy autót vagy motorkerékpárt, vagy egy olyan e-mail címet használhatnak, amely eléggé hitelesnek tűnhet. Soha ne engedje félrevezetni magát a csalók által – íme néhány ékesszóló példa, amely csalókra vonatkozik. Figyelje meg őket gondosan, és legyen elővigyázatos az efféle hirdetésekkel vagy üzenetekkel szemben, hogy elkerülje a „megrendelés–kiszállítás” típusú csalásokat.
1. eset:
Ahhoz, hogy az árut az eladótól megvásárolhassa, a vevőnek egy pénzösszeget kell fizetnie (KÉSZPÉNZBEN), amely magában foglalja a termék árát és a szállítási árat (Átvétel). Ebben az esetben a csaló, aki a szállító vagy kézbesítő cégnek adja ki magát, ravasz módon szállítási díjat fog kérni, amely már benne foglaltatik a vevő által kifizetett árban.
- Ilyenkor az eladó meg kell bizonyosodjon a szállítócég munkatársának kiléte felől.
- Jobb, ha nem fizeti ki készpénzben, ha maga a vevő sem készpénzben fizette ki a megfelelő összeget.

Ugyanez megtörténhet a készpénz helyett használt csekk esetében is. Ebben az esetben a vásárló nem szabad kifizesse a készpénz-összeget az eladónak, amíg a csekket be nem váltotta készpénzre. A csalók becsaphatják Önt egy hamis csekkel, Ön pedig elveszítheti a terméket és a szállításra fordított pénzt is.
2. eset:
Amikor a terméket külhoni vásárlóknak adják el, az eladók nagyon óvatosak és elővigyázatosak kell legyenek. Az idegen vevők az egyéni apróhirdetéseket veszik célba, és egy nagyon udvarias hangvételű e-mail-ben mutatkoznak be. A külföldi vásárló arra fog törekedni, hogy a terméket bankváltóval fizesse ki, az eredeti termékárnál magasabb összegért. A vásárló ezen a ponton helyezi el a csapdát. A váltó átvételekor az eladó el kellene küldje a pluszköltséget tartalmazó bankutalványt. Vigyázat: csapda!
- Soha ne küldje el a bankutalványt addig, amíg az Ön bankja a vásárló váltóját be nem váltotta.
- Ezenfelül Ö n bármikor érvénytelenítheti a bankutalványt, mivel a bank nem ugyanúgy kezeli, mint a készpénzt. Egyszóval ne kockáztasson, kössön megbízható üzleteket.
Itt az idő, hogy felsoroljunk néhány fontos csalásellenes tanácsot:
- Soha ne küldjön el egy terméket olyan vásárlónak, aki az árut sohasem látta. A legtöbb csaló azzal fogja félrevezetni Önt, hogy nagyon bíznak az Ön ajánlatában, illetve a kiszállításban.
- Csakis egy csaló garantálhatja a kiszállítást. Éppen ezért kerülje el a termékek megvásárlását ilyen szolgáltatások mellett.
- Vásárlóként a legjobb olyan emberekkel üzletet kötni, akikkel személyesen is találkozni tud.
- Soha ne fogadja el egy olyan vásárló (csaló) csekkjét, aki kifizeti a valódi árat, és azon felül a szállítási díjat is.
- Ne fogadja el a csekket vagy a váltót azon nyomban, amint kézhez kapja a vásárlótól. Ha kiderül, hogy a csekk hamis, Ön el fogja veszíteni a pénzét.
- Vásárlóként soha ne adja meg pénzügyi adatait, mivel az adathalászat (phishing) már megszokottá vált.
Tippek azok számára, akik apróhirdetés útján vásárolnak autót vagy szabadidő járművet:
- Döntse el pontosan, hogy mennyi pénzt hajlandó áldozni : látogasson meg különböző honlapokat és hasonlítsa össze a járművek árait. Ne siesse el a döntést! Előbb kérjen tanácsot a helyi forgalmazótól, csak azután fogjon hozzá az internetes vásárláshoz.
- Törekedjen arra, hogy a vásárt saját városában bonyolíthassa le : amikor autót vagy motorkerékpárt keres az internetes apróhirdetésekben, vevőként lehetősége lesz arra, hogy megnézhesse, melyik településen lakik az eladó. Mindig keresse a helyi forgalmazókat.
- Hajtson végre próbavezetést : soha ne vegyen olyan járművet, amelyet nem látott nappali fényben. Ugyanígy: kísérje el az eladót egy próbavezetésre. Az autót mindig tekintse meg az eladó székhelyén, mivel csak így láthatja a jármű eredeti állapotát.
- Ellenőrizze a javításokat : egyes járműveket azért adnak el, mert balesetekből kifolyólag megrongálódtak. Megnézheti a járművet egy autószakértő jelenlétében. Például ellenőrizze a nyilvántartásban, hogy a járműnek volt-e része nagyobb baleset utáni javításban.
- Ellenőrizze az iratokat : Ellenőrizze valamennyi iratot, amelyből kiderül, hogy az eladó valóban a jármű tulajdonosa, ezzel elhárítja a csalás lehetőségét.
- Tegye félre az érzelmeit, személyes érzéseit : mindig a minőségre figyeljen, soha ne hallgasson a szíve szavára.
A félrevezető hirdetés „vészcsengői”
- A hirdetést feladó eladó fél elérhetősége nem teljes.
- A jármű leírásában felmerülhetnek következetlenségek.
- Jó lesz figyelni az illető által feladott apróhirdetések gyakoriságára is.
- Járművek hamis fényképei, oda nem illő háttérrel (más ország, vagy hamis háttér).
- Pontatlan nyelvhasználat – a legtöbb csaló nem anyanyelvként használja a nyelvet.
- Abban az esetben, ha félrevezető hirdetéssel találkozik, vagy csalásnak tűnő kísérletet tapasztal, habozás nélkül lépjen kapcsolatba valamelyik nemzetközi hatósággal, amely segíthet Önnek.
Mi ez? Hogyan működik?
A Western Union Money Transfer segít egy feladó és egy címzett között történő pénzátutalás lebonyolításában, azonban nem nyújt semmilyen pénz-megőrzési szolgáltatást. Western Union-nal történő pénzküldéskor a feladó kap egy átutalás ellenőrző számot (Money Transfer Control Number - MTCN), mellyel nyomon követheti a tranzakciókat. Az átutalt pénzösszeg felvételéhez a címzett meg kell adja az átutalás ellenőrző számot.
Miért nem ajánlott a Western Union?
A csalók szabotálhatnak szinte bármilyen bonyolult folyamatot, kárt okozhatnak és megfoszthatják Önt pénzétől. Rendkívül óvatosan kell eljárjon annak érdekében, hogy megóvja magát az Internetes bűncselekményektől. A Western Union használatára vonatkozó feltételek és kikötések nem biztosítanak semmilyen védelmet vásárlás esetén, illetve nem nyújtanak escrow szolgáltatást. Továbbá, a Western Union nem felel a pénz kézbesítésének elmaradásáért, ebből kifolyólag a feladó felelőssége a tranzakciós folyamat nyomon követése és az, hogy megbizonyosodjon a tranzakció létrejöttéről. Tehát a Western Union fő hátránya az, hogy nem kezeskedik a pénzátutalásért.
Vásárlók – Legyenek elővigyázatosak
Az on-line vásárlók elővigyázatosak kell legyenek a csalókkal szemben a Western Union szolgáltatások használatakor. Nem ajánlott on-line pénzátutalási szolgáltatások használata on-line árveréseken vásárolt termékek kifizetéséhez. Amennyiben az eladó ragaszkodik az on-line átutaláshoz, a vevőnek nagyon óvatosan kell eljárnia. A hiteles eladóknak más fizetési módszerek is rendelkezésükre állnak, és soha nem fognak a pénzátutalási szolgáltatásokhoz ragaszkodni. Szükség esetén, mint vásárló, ellenőrizze az eladó megbízhatóságát és a vele kapcsolatos visszajelzéseket. Néha ezek is hamisak lehetnek, ezért soha ne utaljon át pénzt egy ismeretlen személynek.

A PNEUS-ONLINE nem vállal semmilyen felelősséget a honlapra felkerülő hirdetések tartalmát és következményeit illetően.
Nyugat-Európa :
Kelet-Európa :
Amerika :
Ázsia :
Afrika :
Óceánia :
Használt autó, használt motorkerékpár, használt 4x4, használt robogó, személygépkocsi vásárlása, személygépkocsi eladása, motorkerékpár eladása, autó hirdetések, motorkerékpár hirdetések
Alfa Roméo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen